Friday, July 1, 2011

ulser..ohh..ulser...

asslamualaikum..

Korang....nak mengadu mulut aku kena ulser.

Sakit sangat! Nak nanges boley?

Lapar! Nak makan pun tak boley.

Pedih.. !

Korang tau tak nak mandi pun susah??

Kalau kena air, pehh!! sakit !!

Tu belum lagi kalau korang gosok gigi..

waaahhh!!

meleleh air mate!!

Sabar je la.. Sesungguhnya sabar itu separuh daripada iman..

Difahamkan, pada sesuatu masa 19 daripada 100 orang mengalaminya.

Ini menunjukkan bahawa ulser kerap terjadi tetapi ianya bukan penyakit berjangkit.


Pinjam dekat incik google

Aku memang takde mood langsung nak bercakap mahupun makan ataupun buat segala jenis aktiviti yang menggunakan mulut . Si ulser comel nilah punye pasal . Gi menyemak kat dalam mulut aku . Kecik je padehal, tapi sakit die . mak datok . menderita macam hape. Malam tadi nak gayut ngan abg bola pown susah. Gare-gare ulser lahh nie . naseb baek lahh beliau memahami so gayut kejap jew. Lagi pown dy baru balik Ipoh. dye kate penat tp x boleh tdo. So aku teman kan lahh dye borak-borak kejap. Nthen nasib baik kelas driving harini batal. So boleh lahh aku rehat-rahat kad uma.

Ulser ni nama kampung dia mate ikan. Maybe sebab rupa dia macam mata ikan kot. Antara penyebab ulser ni ialah accidental biting ataupun tergigit secara tak sengaja bahagian dalam mulut. Nthen td aku search kad encik google stress pown bley terkena ulser. Pelik2.

Kalau kena ulser ni hampir semua aktiviti mulut memang terpaksa diberhentikan. Jangan harapla nak makan sedap sedap banyak banyak time ni. Nak makan kena carik makanan yang mesra-mulut macam sup ke, roti ke. Yang simple dan senang nak makan amatlah didambakan ketika ini. Makanan panas dan pedas memang aku pandang sebelah mata jela. Kalau bercakap pun amat menyeksakan. Kalau time klimaks tumbesaran ulser ni akan jadi bengkak dan besar dan menyakitkan. Pipi pun akan jadi bengkak sebelah. Bila nak bercakap terpaksa bercakap macam orang kena strok sebab bahagian mulut yang ada ulser tu tak nak digerakkan takut sakit. Kekadang orang tak berapa faham aku cakap apa. Kekadang ada yang gelakkan aku sebab cara aku bercakap macam kelakar. Peduli ape aku. Mulut aku sakit korang tau ape.

24 comments:

adib syazwan said...

sabar ye, ujian Allah, =)

Adzriel @ Liza AB said...

sgt menyiksakan

cik kacak said...

huwaaa , mesti sakitt gilers ==

RYuu eCHiZeN (竜 越前) said...

Saba yee . Kite pun pena kena ulcer jugak , kat tekak . Na telan air liur pun sakit . Jangan lupa makan ubat taw .

amalyna said...

@adib syazwan;yup ujian allah..redha3~ :)

@adzriel @liza AB;taw xpe..

@cik kacak;mmg sakit gler..redha jew la..

@ryuu echizen;ish3--ciannye awk..awk pown jgn lupe mkn ubt eh.. :)

Cik Teddy said...

ngee~ mnakutkan..xpe2,kuatkan smngat..doa tu penting n jaga ksihatan

ghab van hal said...

sakit tuh..cepat2 sembuh..

nasiruddin said...

cukup menyeksakn bila terkena i...uh!

amalyna said...

@cik teddy;teramat menyakitkan..

@ghab wan hal;hope mcm 2 la cpt smbuh..

amalyna said...

@nasiruddin;memang menyeksakan..hope u xkena..

Taufan Bin Ribut said...

bukan mate ikan ke ni???

amalyna said...

@taufan bin ribut;yup mate ikan atau ulser..

Fathiah Hamim said...

arghh tak suka kena ulcer. kalo kena kat tepi bibir tuh kekadang rasa tak nak gosok gigi. sakittt

ghost writer said...

ini boleh dijadikan sebagai penahan untuk diet..mengurangkan pengambilan makanan yang berat2 nih.haha.

ulser sekejap namun kita banyak hilang merasai kenikmatan benda lain.

amalyna said...

@fathiah hamim;taw xpe...nie dah kne..redha jew la..

@ghost writer;diet??ohh tidak2..dah cukup kecik nie..haha

Belalang Hijau said...

g cari satu ubat di farmasi nama dia 'oral aid'... harga dlm 4-5 hengget mcm tu...

time nak makan ke ape, letak kat ulser, dia kurangkan sakit...

apa2 hal rujuk entry belalang nih
http://suarabawahtanah.com/2011/06/21/tips-mengurangkan-sakit-ulser-mulut/

amalyna said...

@belalang hijau;ye2..sy da ade ubt 2..skang peneman sy di kala sakit yg melampau..thnx entry tu :)

iKhRam said...

sakit tue.. hahaha..

tak per.. sabar k?

amalyna said...

@ikhram;taw xpe..insyallah..

:)

Nur Elyana said...

Laa..sian.sabar la. hee.. kalo letak garam ok la tue sikit

Amiirah-Cassan said...

letak garam , pergh , sedap giler , huhu , kat sabah , kitorang panggil ni "panas dalam" huhu

amalyna said...

@elyana;garam??ohh tidak same sekali bley pegsan di buat nye..haha

@amirah;ow yke..ade jgak terbcce klau panas dalam pown disebabkn ulser jgak..tp lg bhye klau ulser nie x baik dlm 3 minggu..bley meyebabkan barah mulut..bhye2..

darla carolina said...

seriously , I do HATE ULSER -.-" HAHA

amalyna said...

@darla carolina;me toO..